vrijdag 25 februari 2011

In weer en wind: Kapers en Konvooi Kwestie Rene Tiemessen van de...

In weer en wind: Kapers en Konvooi Kwestie


Rene Tiemessen van de...
: "Kapers en Konvooi Kwestie Rene Tiemessen van de Alondra zit in de problemen. Na twee jaar in het Verre Oosten gevaren te hebben, moet hi..."
Kapers en Konvooi Kwestie


Rene Tiemessen van de Alondra zit in de problemen. Na twee jaar in het Verre Oosten gevaren te hebben, moet hij met 'sailmate' Edith en hun dochtertje ontdekken dat de wereld in de tussentijd behoorlijk is doorgedraaid. Kapers maken een zorgenloze terugreis naar de Middellandse Zee inmiddels onmogelijk. Wanneer Tiemessen als oplossing een '


Thailand To Turkey Convoy' optuigt en als konvooi-leider aan de NAVO bescherming vraagt voor zijn club van dertig boten, stuit hij op een muur van onbegrip. Een Engelse marineman leest hem openlijk de les en Engelse kranten doen ook nog voorkomen dat Tiemessen de bescherming alleen voor zichzelf aanvraagt. De Nederlandse Wereldomroep duikt erop, en de verhalen staan op Nauticlink. Tiemessen is niet blij. Mede omdat het lijkt alsof hij alleen bescherming voor zijn eigen Alondra heeft gevraagd. Er blijken op dit moment echter wel meer dan honderd jachten te liggen wachten op veiliger tijden. En wie het alleen probeert, loopt groot risico (bleek vorige week nog). Zo wordt terugkeren bijna moeilijker dan vertrekken.

zaterdag 19 februari 2011

In weer en wind: Holistische benadering in Ayurveda Anders dan de ...

In weer en wind: Holistische benadering in Ayurveda
Anders dan de ...
: "Holistische benadering in Ayurveda Anders dan de verschillende medische systemen zoals Allopathie of Homeopathie, is Ayurveda geen medisch ..."
Holistische benadering in Ayurveda
Anders dan de verschillende medische systemen zoals Allopathie of Homeopathie, is Ayurveda geen medisch systeem, maar de wetenschap van leven en van hoge ouderdom.
Letterlijk betekent Ayurveda Ayus- leeftijd, leven, hoge ouderdom en Veda betekent kennis.

Het begrip Ayurveda is gebaseerd op de gecombineerde studie van lichaam, zintuigen, geest en ziel. Het evenwicht hiertussen houdt verband met gezondheid en ziekte. Homeostase van het innerlijk wordt beschouwd als het afwezig zijn van ziekte. De kennis van Ayurveda is eeuwig, beginnend met de schepping. De oorsprong van ziekte en onvermogen dateren uit dezelfde tijd als de oorsprong van het leven zelf. De strijd tussen de ziekteverwekkende elementen en de elementen die ziekten genezen/voorkomen moeten al aan de gang geweest zijn vanaf het begin van het leven. Het exacte begin van Ayurveda is niet precies vast te stellen maar men gelooft dat de originele teksten 10 miljoen strofen hadden in duizenden hoofdstukken. Ayurveda is zeer systematisch en het overtreft op veel manieren de moderne geneeskunde omdat Ayurveda is georiënteerd op de gezondheid en de moderne geneeskunde zich hoofdzakelijk richt op ziekte. De moderne geneeskunde legt nu pas de nadruk op de rol van de geest voor ziekte en gezondheid, terwijl de basisbenadering in Ayurveda altijd al lichaam, geest en ziel heeft omvat. Ayurveda wordt hoger geacht dan de andere Veda’s omdat het handelt over leven, gezondheid en hoge ouderdom. Alleen met een gezond lichaam is het mogelijk alle taken in het leven te volbrengen.

Ayurveda is de wetenschap van de totale gezondheidszorg gebaseerd op de sterke pijlers van de positieve gezondheid verenigd in de rol van:

  1. Gedrag en levensstijl
  2. Gedachten
  3. Intermenselijke omgang
  4. Dieet en eetgewoonten 
Door de nadruk te leggen op het bevorderen van de positieve gezondheid door het evenwicht tussen lichaam en geest, is de benadering in Ayurveda uitgebreid en heilzaam. In de Ayurveda wordt de nadruk gelegd op zowel de preventieve als de genezende aspecten. Zijn sterkte is het bevorderen van de gezondheid door het voorkomen van ziekten. Er zijn twee soorten therapieën :
  1. Therapie die de sterkte van de gezondheid bevordert (het voorkomen van ziekten)
  2. Therapie die de stoornis verlicht.
Een van de belangrijke onderwerpen van gesprek in de Ayurveda is de hoge ouderdom en het bevorderen van de gezondheidszorg. De voordelen van het bevorderen zijn : hoge leefdtijd, een goed geheugen, intelligentie, vrij zijn van stoornissen, jeugdig oud worden, een excellente glans, gelaatskleur en stem, optimale sterkte van zintuigen en lichaamsbouw, goed gebekt zijn, en aanzien en begaafdheid hebben.
De Geest, het zelf en het lichaam vormen samen een statief waarop de levende wereld staat. Dat levende persoonlijke lichaam is het punt van overweging in Ayurvda.

De Ayurveda geeft ons de beschrijving van drie soorten dieet, namelijk:
Satva, Rajas en Tamas. ayurvedische kruiden
Het Satva-dieet wordt beschouwd als het beste dieet en bevat vers fruit, groenten, honing, yoghurt enz. Het Rajas-dieet is voor diegene die zwaar lichamelijk werk doen en bevat veel proteïnen met inbegrip van verschillende soorten vlees, bonen, enz. terwijl het Tamas-dieet sterk gekruid en onzuiver voedsel bevat. Het wordt schadelijk voor de gezondheid geacht. Regelmatige, gematigde, lichamelijke oefeningen en yoga worden in de Ayurveda ook genoemd als essentiële onderdelen van de preventieve benadering van de positieve gezondheid.

De belangrijkste benadering in de Ayurveda is het voorkomen van ziekten door dieet, lichamelijke oefening en yoga dat verschillende manieren van geestelijke ontspanning bevat. In de Ayurveda zijn zeer duidelijke beschrijvingen van de verschillende oorzaken van ziekten. Veel ziekten kunnen worden voorkomen door de oorzaken van ziekten te vermijden.

diverse daalIn de Ayurveda staat bijvoorbeeld vermeld dat hartziekten worden veroorzaakt door het eten van vet en te veel voedsel. Maar ook door veel toe te geven aan slaap, veel te zitten en piekeren. Zelfs het gezondste voedsel, waarvan de juiste hoeveelheid wordt gegeten, verteert niet goed door ongerustheid, verdriet, angst, boosheid, een oncomfortabel bed en slapenloosheid. Daarom moet men voor de gezondheid en voor de bescherming tegen bijkomende effecten voor hart en kransslagaderen zorgen; bovendien moet men de oorzaken van zowel het lichamelijke als van het geestelijke leed mijden.
Het unieke van Ayurveda is dat het niet alleen kijkt naar de mens als een begrensd geheel van biochemische processen.

Het bekijkt de geest niet alleen als een functie van de hersenen. Ayurveda ziet de menselijke ziel als zuiver bewustzijn, verbonden met , maar niet beperkt tot, het lichaam-geest complex dat het instrument is van manifestatie. Daarom is de Ayurveda een holischtische wetenschap van het leven en de hoge ouderdom.

maandag 14 februari 2011

In weer en wind: Solozeilster Laura Dekker op de HISWA in Amsterdam...

In weer en wind: Solozeilster Laura Dekker op de HISWA in Amsterdam...: "Solozeilster Laura Dekker op de HISWA in Amsterdam Laura komt binnenkort even terug naar Nederland. Begin maart opent ze het jeugdpaviljoe..."
Solozeilster Laura Dekker op de HISWA in Amsterdam



Laura komt binnenkort even terug naar Nederland. Begin maart opent ze het jeugdpaviljoen van de watersportbeurs Hiswa, die van 1 tot 6 maart in de RAI wordt gehouden.

Ze zal dagelijks korte presentaties geven over haar wereldreis. Ik ben vorig jaar als bezoeker op de Hiswa geweest en nu mag ik er zelf een rol spelen. Het is hartstikke leuk om telkens te merken hoe mensen in mij en mijn reis geïnteresseerd zijn. Daarnaast vind ik het fijn om straks weer heel even in Nederland te zijn. Al zie ik op tegen de kou.
De reis naar Nederland brengt haar recordpoging niet in gevaar. Ik ben niet bezig met een non-stop tocht rond de wereld. Ik wil als jongste ooit rond de wereld varen en alleen ik kom over. Guppy, mijn schip, blijft gewoon op zijn plek.
Laura bevindt zich op dit moment voor een paar weken op Bonaire. Haar opa en oma zijn nu op bezoek en over een week volgen haar vader en zusje.

Na haar bezoek aan de RAI vaart de zeilster naar de San Blas-eilanden, in de buurt van Panama. Ik wil perse begin april door het Panamakanaal varen. Anders moet ik daarna te hard doorvaren om gunstige wind te houden.

http://solozeilster.hyves.nl/forum/5142725/y2xx/LAURA_OP_DE_HISWA_AANWEZIG

dinsdag 8 februari 2011

Support Laura Dekker

 


Verleg grenzen, doe wat je leuk vindt en laat je nooit belemmeren door wat anderen ergens van vinden. Vrijheid zo heb ik en vele anderen ervaren is het hoogste goed. En wat het mooie is de echte vrijheid zit in je hoofd, daar hoef je niet voor weg te gaan... Dat neemt niet weg dat het plannen van een reis, het onderweg zijn, aankomen, ontmoeten, ervaren en weer thuiskomen fantastisch is!

maandag 7 februari 2011

Laura Dekker a pasa Boneiru


E hobensita Hulandes Laura Dekker, ku a sali riba un solo tour di nabegá ku su yate di bela Guppy a pasa Boneiru. Tabata djasabra mainta trempan ku el a drenta e bahia di Boneiru pa duna atenshon di limpiesa na su yate i su kabina. Luara Dekker ta krusando su di 169 dia nabegando i bishitando diferente portanan riba e routa di e velerista solitario aki, pa lora rondó di mundu k usu yate Guppy. Boneiru Awe ta deseá e hobensita aki hopi éksito riba su ruta i ku deseo wòrdu kumpli.

    dinsdag 1 februari 2011

    In weer en wind: BorsjtsjDit is bietensoep, die ook in veel ander...

    In weer en wind: Borsjtsj

    Dit is bietensoep, die ook in veel ander...
    : "Borsjtsj Dit is bietensoep, die ook in veel andere Oost-Europese landen een populair gerecht is. Hier het recept: Er is een gezegde: zo..."

    Borsjtsj



    Dit is bietensoep, die ook in veel andere Oost-Europese landen een populair gerecht is.


    Hier het recept:

    Er is een gezegde: zoveel koks, zoveel borsjtsjen. Niemand is het erover eens of je nou tomatenpuree, tomatensap of verse tomaten moet gebruiken. Of je de bieten rauw in de bouillon moet doen of dat je ze eerst moet smoren, enz. Volgens sommige recepten moet er heel fijngesneden gezouten varkensvet (salo) in. Vaak wordt borsjtsj opgediend met een klodder smetana (iets wat op crème fraîche lijkt) in het midden. Hoe dan ook, het komt allemaal niet zo nauw. Doe wat je lekker lijkt. Het belangrijkste in echte Oekraïense borsjtsj is dat er behalve water minimaal negen verschillende ingrediënten zitten, waaronder in ieder geval rode bieten.

    Nodig:

    1,5 liter water
    250 gr. soepvlees, liefst met bot voor de smaak
    evt. een bouillonblokje
    1 rode biet
    1 winterwortel
    2 middelgrote aardappelen
    ½ ui
    olie
    1 eetlepel tomatenpuree
    100 gr. witte kool
    ½ rode paprika
    1 teentje knoflook
    peterselie, dille, laurierblad (alle liefst vers)
    zout, suiker naar smaak


    Bereiding:

    Zet het vlees in koud water op en breng het water aan de kook. Schep het schuim eraf, voeg eventueel het bouillonblokje en laat het geheel ongeveer een uur koken (tot het vlees gaar is).
    Schil wortel en biet, snijd deze in fijne reepjes snijden (de biet eventueel grof raspen) en voeg deze toe aan de bouillon.
    Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes van 1,5–2 cm en doe deze 15-20 minuten na de wortel en biet in de pan.
    Snipper de ui en bak deze in wat olie tot hij goudgeel is. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en verwarm alles nog een paar minuten.
    Snijd de kool en de paprika in dunne sliertjes.
    Doe de kool, paprika en het tomaten-uimengsel in de pan, wanneer de aardappels gaar zijn. Meng alles goed en voeg zout naar smaak toe. Voeg eventueel een halve eetlepel suiker toe.
    Pers de knoflook in een knoflookpers of raps deze heel fijn en doe deze in de soep. Voeg kruiden toe naar smaak en roer goed.
    Nadat de kool is toegevoegd mag de soep maar 3-5 minuten koken, anders wordt de kool te zacht.
    Als er borsjtsj overblijft, neem dan steeds de benodigde hoeveelheid af. Warm deze op, maar breng deze niet aan de kook.


    De lekkerste borsjtsj is die van gisteren…





    Borsjtsj

    Borsjtsj
    Benodigdheden:
    • 1 ui
    • 1 teen knoflook
    • 225 gram winterwortelen
    • 1 stengel bleekselderij
    • 500 gram bietjes
    • 50 gram reuzel
    • 1 laurierblaadje
    • 2 eetlepels rode wijnazijn
    • 1 theelepel zout
    • 200 gram aardappelen
    • 500 gram magere runderlappen
    • 200 gram witte kool
    • 1 blikje tomatenpuree
    • 1½ theelepel suiker
    • 1 bosje peterselie
    • 1 bosje dille
    • vers gemalen zwarte peper naar smaak
    • 2 dl zure room
    Snipper de ui en de knoflook fijn. Schrap of schil de winterwortelen en rasp ze grof. Snijd de schoongemaakte bleekselderij in dunne plakjes. Stroop de bietjes af en snijd 400 gram in reepjes of blokjes. Verhit twee eetlepels reuzel in een grote braadpan en laat de ui, de knoflook, de winterwortel en de bleekselderij daarin een kleurtje krijgen. Draai het vuur wat lager en laat de groenten nog 5 minuten smoren. Voeg de gesneden biet, een laurierblaadje, de wijnazijn en een theelepel zout toe. Schenk er een liter heet water bij. Breng het geheel aan de kook. Schil en rasp de aardappelen en doe die direct in de pan.
    Snijd de runderlappen in blokjes van 2 cm3 en voeg het vlees bij de groentemassa. Schenk er eventueel wat heet water bij, zodat alles onder staat. Draai het vuur wat lager, doe het deksel op de pan en laat alles 1½ uur rustig pruttelen.

    Snijd of rasp de witte kool in dunne reepjes. Rasp de overige biet grof en voeg die samen met de kool, de tomatenpuree en de suiker aan de bietensoep toe. Voeg eventueel nog wat heet water toe. Bind de peterselie- en dilletakjes (houd een takje achter voor de garnering) tot een kruidentuiltje en leg ook die in de pan. Zet het vuur wat hoger en breng de soep weer langzaam aan de kook. Laat het geheel nog een half uurtje pruttelen.

    Verwijder het laurierblad en de kruiden. Breng de soep op smaak met versgemalen peper en eventueel nog wat zout. Klop de zure room tot een smeuïge massa en giet die voorzichtig over de soep. Garneer het geheel met fijngehakte dille.


    Serveer de soep direct.

    Navigare necesse est, vivere non est necesse *)

    Of: Wat wil úw innerlijk Zeilmeisje Laura?


    Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka
    wens dat de weg dan lang mag zijn,
    vol avonturen, vol ervaringen.

    - K.P. Kafavis


    Wie kent haar niet: het Zeilmeisje Laura. De veertienjarige deerne die laatst loos was en wou gaan varen. En behalve willen, deed ze het. Tussen de klippen van Scylla (Bureau Jeugdzorg) en Charybdis (Onderwijsinspectie) door. Wijl haar leeftijdgenootjes zwijmelen over paarden, paren of iPads, volgde zij de innerlijke noodzaak van haar onafwendbaar uiterlijk lot, als een puberale poldereske Odysseus van het zwakke geslacht (kom hier maar eens om bij, pakweg, een Lisa Wade).
    d’Oude Grieken zouden goedkeurend baardfrottend beamen: ‘Die Laura, die volgt haar daimon’ – oftewel haar innerlijke geest, haar lotsbestemming, haar inwendige god. Laura staat in contact met haar diepste impuls en nastreving, haar Dharma, haar Tariq, haar Dao; onhoudbaar, compulsief, obsessief. Onbevreesd voor de gevolgen en de gevaren voor haar lijf en leven. Zij bevleesd het aloude credo toegeschreven aan Plutarchus: ‘Navigare necesse est, vivere non est necesse’: varen is noodzakelijk, het is niet nodig om te leven. Niet ontoevallig het motto van de havenstad Rotterdam, zo kunstig geplaveid in het plafond van het stadhuis.
    U, ja: U, met Uw achterwerk vastgeklonken in een goedkope via Marktplaats op de kop getikte kopie van de Vitra Aluminium Chair, verstrikt in werk, relatie, huwelijk (met bijvoorbeeld Mevrouw Knul), gezin, studie, hobby’s, drankzucht, zelfvergetelheid of postmoderne ledigheid: luistert Ú naar Uw daimon, naar Uw Hogere Zelf wegkwijnend in Uw obese onderbuik dat U tot Zelfrealisatie poogt te nopen, naar Uw innerlijke Sirene, naar Uw eigen intieme Zeilmeisje Laura? Of leeft U slechts in Uw eigen schaduw, oostindisch doof voor de steeds zwakker wordende resonantie van Uw Vergeten Innerlijk Kind?
    Wat is Úw allerindividueelste noodzaak en onvervulde ultieme droom in dit leven? Of reilt en zeilt het wel fijn zo, in Uw veilig haventje, behaaglijk in Uw hokje-blogje-beestje, en wordt U al zeeziek bij de gedachte aan de grootse en meeslepende Odyssee die voor een ieder sluimerlurkt in elke ademtocht, in elke hartslag?

    Dr. Erl nodigt U uit op zijn divan. Wat wil Uw Laura? En waarom luistert U zo hardnekkig niet naar haar?

    Erlkönig ~ Mellow 007

     http://www.youtube.com/watch?v=J9PBYK7dkpY&feature=related

    *) “het is nodig te varen, niet te leven” (handelen is soms belangrijker dan om zijn leven bekommerd zijn; dankzij het handelen kan men blijven leven).


    http://buurtcafe.wordpress.com/2011/01/27/navigare-necesse-est-vivere-non-est-necesse