zaterdag 19 februari 2011

Holistische benadering in Ayurveda
Anders dan de verschillende medische systemen zoals Allopathie of Homeopathie, is Ayurveda geen medisch systeem, maar de wetenschap van leven en van hoge ouderdom.
Letterlijk betekent Ayurveda Ayus- leeftijd, leven, hoge ouderdom en Veda betekent kennis.

Het begrip Ayurveda is gebaseerd op de gecombineerde studie van lichaam, zintuigen, geest en ziel. Het evenwicht hiertussen houdt verband met gezondheid en ziekte. Homeostase van het innerlijk wordt beschouwd als het afwezig zijn van ziekte. De kennis van Ayurveda is eeuwig, beginnend met de schepping. De oorsprong van ziekte en onvermogen dateren uit dezelfde tijd als de oorsprong van het leven zelf. De strijd tussen de ziekteverwekkende elementen en de elementen die ziekten genezen/voorkomen moeten al aan de gang geweest zijn vanaf het begin van het leven. Het exacte begin van Ayurveda is niet precies vast te stellen maar men gelooft dat de originele teksten 10 miljoen strofen hadden in duizenden hoofdstukken. Ayurveda is zeer systematisch en het overtreft op veel manieren de moderne geneeskunde omdat Ayurveda is georiënteerd op de gezondheid en de moderne geneeskunde zich hoofdzakelijk richt op ziekte. De moderne geneeskunde legt nu pas de nadruk op de rol van de geest voor ziekte en gezondheid, terwijl de basisbenadering in Ayurveda altijd al lichaam, geest en ziel heeft omvat. Ayurveda wordt hoger geacht dan de andere Veda’s omdat het handelt over leven, gezondheid en hoge ouderdom. Alleen met een gezond lichaam is het mogelijk alle taken in het leven te volbrengen.

Ayurveda is de wetenschap van de totale gezondheidszorg gebaseerd op de sterke pijlers van de positieve gezondheid verenigd in de rol van:

  1. Gedrag en levensstijl
  2. Gedachten
  3. Intermenselijke omgang
  4. Dieet en eetgewoonten 
Door de nadruk te leggen op het bevorderen van de positieve gezondheid door het evenwicht tussen lichaam en geest, is de benadering in Ayurveda uitgebreid en heilzaam. In de Ayurveda wordt de nadruk gelegd op zowel de preventieve als de genezende aspecten. Zijn sterkte is het bevorderen van de gezondheid door het voorkomen van ziekten. Er zijn twee soorten therapieën :
  1. Therapie die de sterkte van de gezondheid bevordert (het voorkomen van ziekten)
  2. Therapie die de stoornis verlicht.
Een van de belangrijke onderwerpen van gesprek in de Ayurveda is de hoge ouderdom en het bevorderen van de gezondheidszorg. De voordelen van het bevorderen zijn : hoge leefdtijd, een goed geheugen, intelligentie, vrij zijn van stoornissen, jeugdig oud worden, een excellente glans, gelaatskleur en stem, optimale sterkte van zintuigen en lichaamsbouw, goed gebekt zijn, en aanzien en begaafdheid hebben.
De Geest, het zelf en het lichaam vormen samen een statief waarop de levende wereld staat. Dat levende persoonlijke lichaam is het punt van overweging in Ayurvda.

De Ayurveda geeft ons de beschrijving van drie soorten dieet, namelijk:
Satva, Rajas en Tamas. ayurvedische kruiden
Het Satva-dieet wordt beschouwd als het beste dieet en bevat vers fruit, groenten, honing, yoghurt enz. Het Rajas-dieet is voor diegene die zwaar lichamelijk werk doen en bevat veel proteïnen met inbegrip van verschillende soorten vlees, bonen, enz. terwijl het Tamas-dieet sterk gekruid en onzuiver voedsel bevat. Het wordt schadelijk voor de gezondheid geacht. Regelmatige, gematigde, lichamelijke oefeningen en yoga worden in de Ayurveda ook genoemd als essentiële onderdelen van de preventieve benadering van de positieve gezondheid.

De belangrijkste benadering in de Ayurveda is het voorkomen van ziekten door dieet, lichamelijke oefening en yoga dat verschillende manieren van geestelijke ontspanning bevat. In de Ayurveda zijn zeer duidelijke beschrijvingen van de verschillende oorzaken van ziekten. Veel ziekten kunnen worden voorkomen door de oorzaken van ziekten te vermijden.

diverse daalIn de Ayurveda staat bijvoorbeeld vermeld dat hartziekten worden veroorzaakt door het eten van vet en te veel voedsel. Maar ook door veel toe te geven aan slaap, veel te zitten en piekeren. Zelfs het gezondste voedsel, waarvan de juiste hoeveelheid wordt gegeten, verteert niet goed door ongerustheid, verdriet, angst, boosheid, een oncomfortabel bed en slapenloosheid. Daarom moet men voor de gezondheid en voor de bescherming tegen bijkomende effecten voor hart en kransslagaderen zorgen; bovendien moet men de oorzaken van zowel het lichamelijke als van het geestelijke leed mijden.
Het unieke van Ayurveda is dat het niet alleen kijkt naar de mens als een begrensd geheel van biochemische processen.

Het bekijkt de geest niet alleen als een functie van de hersenen. Ayurveda ziet de menselijke ziel als zuiver bewustzijn, verbonden met , maar niet beperkt tot, het lichaam-geest complex dat het instrument is van manifestatie. Daarom is de Ayurveda een holischtische wetenschap van het leven en de hoge ouderdom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten