vrijdag 17 december 2010


Halsema verlaat Tweede Kamer

Groenlinks-leider Femke Halsema stapt op als fractievoorzitter.
Ze wordt opgevolgd door Tweede-Kamerlid Jolande Sap, die gisteravond unaniem door de fractie is gekozen.

Halsema geeft om 13.30 uur een toelichting op haar besluit. Je kunt deze persconferentie live volgen op Politiek 24-->> http://nos.nl/nieuws/live/politiek24


Liberale koers

De criminologe Halsema is acht jaar fracrievoorzitter geweest. Zij volgde in 2001 Paul Rosenmöller op, Ze zit sinds 1998 in de Kamer. Onder haar leiding ging GroenLinks een meer liberale koers varen.
Ze had graag gewild dat GroenLinks deel zou uitmaken van een Paarspluskabinet, maar de besprekingen tussen VVD, PvdA, D66 en haar partij mislukten.

Op het verkiezingscongres van GroenLinks, in aanloop naar 9 juni, kreeg ze dispensatie om nog een termijn in de Tweede Kamer te blijven. Tweede Kamerleden van GroenLinks mogen eigenlijk maximaal drie termijnen actief zijn.


Politiek talent

De econome Jolande Sap is financieel woordvoerder van GroenLinks en vicefractievoorzitter. Ze is twee jaar Kamerlid en was eerder onder meer wetenschappelijk medewerker van de Emancipatieraad. Vorig jaar koos de parlementaire pers haar tot politiek talent van het jaar.

Op Twitter reageren politici op het vertrek van Halsema uit Den Haag.

D66-leider Alexander Pechtold schrijft bijvoorbeeld: Echte vriendschap in de politiek is een zeldzaamheid. @Femkehalsema is daarop een dierbare uitzondering.

André Rouvoet van de ChristenUnie twittert: We gaan @femkehalsema missen.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren bedankt Halsema voor haar enorme inzet.

http://f-halsema.hyves.nl
http://groenlinksnederland.hyves.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten