zondag 9 januari 2011

Gisteravond zijn we met Karin en Eric uit eten geweest bij Nikos om onze geboekte vakantie naar Griekenland te vieren en daarna hebben we het spel Keezen gespeeld tot in de kleine uurtjes. Erg verslavend! Karin en Eric moesten daarna nog helemaal terug naar Zoetermeer... 



Keezen

Keezen is een bordspel voor twee, vier of zes personen. Keezen is afgeleid van het Indiase bordspel Pachisi, maar wordt met kaarten in plaats van een dobbelsteen gespeeld. Keezen wordt meestal gespeeld met twee of drie teams van twee personen (in totaal dus vier of zes personen).
Keezen is in Nederland momenteel erg in opkomst. Er worden zelfs al Nederlandse kampioenschappen gehouden. Ook in andere landen wordt het spel (of een variant) daarvan gespeeld. In het Duits heet het spel Tock of Dog, en in het Engels Tock.

 

Speelwijze

Het spel kan met twee personen gespeeld worden, in teams van twee met vier of zes personen. Als er met teams gespeeld wordt, zitten de teamgenoten tegenover elkaar. Elke speler kiest een kleur en zet zijn pionnen op de beginvelden.

 

Doel van het spel

Het doel van het spel is om samen met je partner zo snel mogelijk met alle pionnen op de eigen thuisplaatsen te komen. Als een speler al zijn pionnen op zijn thuisvelden heeft staan, dan mag hij verder spelen met de pionnen van zijn teamgenoot.

 

Verloop van het spel

Het spel wordt in rondes gespeeld. Eén van de spelers wordt als startspeler uitgekozen. De eerste ronde krijgt ieder vijf kaarten de tweede en derde ronde krijgt ieder er vier. Na drie rondes worden alle kaarten weer bij elkaar gedaan en krijg je opnieuw drie rondes. Dit gebeurt totdat er een team gewonnen heeft.
Een ronde verloopt als volgt. De startspeler deelt de kaarten. Een voor een, te beginnen bij de speler die links van de startspeler zit, gooien de spelers een kaart uit hun hand op en voeren de daarbij behorende actie uit. Als een speler een kaart op kán gooien, moet hij dat ook doen, ook als dat betekent dat hij zichzelf of zijn partner van het bord slaat. Als een speler geen kaart op kan gooien, dan levert hij al zijn kaarten in en moet hij op de volgende ronde wachten. Als alle spelers hun kaarten kwijt zijn, wordt de speler links van de huidige speler startspeler en begint een nieuwe ronde.
De acties die bij de kaarten horen zijn als volgt:
  • Aas: een pion uit een startveld op het bord zetten of een pion een plaats vooruit zetten.
  • Heer: een pion uit een startveld op het bord zetten.
  • Vrouw: een pion twaalf plaatsen vooruit zetten.
  • Boer: een eigen pion met een pion van een andere speler (een teamgenoot of een tegenstander) omruilen. Dit mag alleen als de andere pion niet op een vakje van zijn eigen kleur staat.
  • Zeven een óf twee pionnen moeten in totaal zeven vakjes vooruit gezet worden.
  • Vier een pion moet vier vakjes achteruit gezet worden. Het is niet toegestaan de pion achteruit in het eigen honk te plaatsen.
  • In alle andere gevallen, moet één pion het aantal vakjes dat op de kaart staat vooruit gezet worden.
Wanneer een pion op zijn beginpositie staat, mag hij niet ingehaald en ook niet geslagen worden. Ook mag hij niet (met een boer) worden geruild. Ook de pionnen die zich al in het honk bevinden mogen niet worden ingehaald.

Puntentelling: De eerste die binnen is krijgt 20 punten, en voor elke pion van de andere 3 spelers die niet binnen staan krijgt de speler 2 punten. De overige spelers krijgen 5 punten voor elke die de speler binnen heeft.

Btw het spel gaat mee op vakantie en wij hebben gelijk online een Keezbord voor onszelf besteld :)

2 opmerkingen:

  1. Het was geweldig om met m'n zus en zwager te Keezen! Ze hadden het supersnel door en we hebben tot laat zitten spelen. Uiteraard gaat het spel mee op vakantie en dan voorzie ik verhitte spelsessies die tot in de late/vroege uurtjes gaan duren. Het is namelijk een zeer verslavend en spannend spel met verrassende wendingen. We houden iedereen op de hoogte. Groetjes, Kaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoezo verslavend?
    Had vanmiddag nog naar Zoetermeer willen komen om te keezen en revanche te nemen!
    Wij hebben het inmiddels ook besteld.
    Was errug gezellig gisteren en heerlijk gegeten ook!
    Doe manlief de groetjes en snel tot Keezens!

    BeantwoordenVerwijderen